Sluiten

Categorieën

Filters
      Vrijdag 5 Oktober 2018

      Veilig Vuurwerk Afsteken

      Veilig afsteken van vuurwerk

      Vanaf de jaren ’70 wordt het afsteken van vuurwerk een steeds groter onderdeel van de Nederlandse jaarwisseling viering. Nederlanders hebben ook het geluk dat zij nog steeds hun eigen vuurwerk mogen afsteken. Bij het afsteken komen echter wel verantwoordelijkheden. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor de mensen en dieren om u heen. Door de volgende maatregelen te handhaven, kunt u meer ongelukken voorkomen voor uzelf en uw omstanders.

       

      Voorbereiding

      Allereerst is het van belang dat u het aangeschafte vuurwerk op een droge, veilige plaats, buiten het bereik van kinderen opbergt. Voordat u begint met uw gezellig avond, is het handig om een aantal artikelen aan te schaffen. Deze artikelen kunt u om middernacht namelijk niet meer kopen. Denk hierbij aan het aanschaffen van veiligheidsbrillen en aansteeklonten. Koop niet alleen een veiligheidsbril voor uzelf, maar denk hierbij ook aan u omstanders. Deze lopen net zoveel gevaar op als u. Daarnaast is het aanschaffen van een pijlenstandaard ook verstanding. Hierdoor vermindert u het risico dat een pijl de verkeerde richting op wordt geschoten. Ook moet u letten op de kleding die u draagt. Draag in dit geval geen brandbare kleding en kleding met een capuchon. Tevens is het belangrijk om u goed in te lezen over het afsteken van vuurwerk in de lokale wetgeving van uw gemeente, let hierop waar en wanneer u het vuurwerk mag afsteken. Deze informatie is vaak te vinden op de website van uw gemeente zelf. Bovendien is het belangrijk om ook de handleiding van het aangeschafte vuurwerk te lezen voor het afsteken. Tot slot is het belangrijk om geen alcohol te drinken voordat u vuurwerk afsteekt. Alcohol kan ervoor zorgen dat u niet meer goed na denkt over de mogelijk risico’s die kunnen ontstaan bij het afsteken van vuurwerk. Een goed begin is het halve werk!

      Afsteken van vuurwerk

      Vuurwerk komt in verschillende soorten en maten. Het kan daarom ook erg onduidelijk zijn hoe u een bepaald soort vuurwerk moet afsteken. Let altijd goed op uw omgeving! Zorg dat u een ruime omgeving kiest waar u het vuurwerk kunt afsteken. Ook moet u nooit weigeraars proberen opnieuw af te steken. Stop deze in een emmer water en gooi deze daarna weg als rest afval. Hieronder wordt per vuurwerksoort uitgelegd hoe u dit het beste kan afsteken.

       

      Minimumleeftijd

      Voordat u begint met het afsteken van vuurwerk is het van belang om de minimumleeftijd te checken. Deze staat op de verpakking aangegeven en hangt af van het soort vuurwerk. De minimumleeftijd is vaak 12, 16 of 18 jaar.

       

      Cakes

      Zorg ervoor dat u de cake(s) altijd veilig klemzet tussen twee stenen. Houdt nooit de cake in uw handen vast tijdens het aansteken. Let daarnaast op dat u bij het aansteken, niet met uw hoofd boven de cake hangt. Zorg dat u, na het aansteken, een afstand van minimaal 6 meter houdt. Een veilige manier van meerdere cake(s) afsteken is door een compound te kopen. Dit zijn meerdere cakes aan elkaar verbonden door 1 lont. Zo hoeft u maar 1 keer de lont aan te steken en kunt u daarna vanaf een veilige afstand genieten van de show.

       

      Pijlen

      Zorg ervoor dat u de pijl in een stabiele houder zet, let hierop dat u de pijl plaatst in een open omgeving, zonder bomen of hoge gebouwen. Verwijder de eventuele veiligheidscapsule van de lont. Houdt nooit de pijl in uw handen vast en houdt nooit uw hoofd boven de pijl tijdens het aansteken. Na aansteken houdt u en uw publiek een veilige afstand van 15 meter.

       

      Fontein

      Plaats de fontein op een vlakke bodem. Verwijder daarna de folie of papier aan de bovenzijde van de fontein. Houdt nooit uw hoofd boven de fontein tijdens het aansteken. Houdt na het aansteken een veilige afstand van minimaal 6 meter.

       

      Knalvuurwerk

      Leg het knalvuurwerk op de grond. Zorg dat u bij het aansteken nooit uw hoofd boven het vuurwerk houdt. Houdt na het aansteken een afstand van minimaal 6 meter. Let bij het afsteken van knalvuurwerk op oude mensen en dieren die voorbijlopen. Deze kunnen erg schrikken van de knal die het vuurwerk produceert.

       

      Romeinse kaarsen

      Plaats de romeinse kaars voor een derde in de grond of in een lanceerbuis. Steek de romeinse kaars aan en let op niet uw hoofd boven de kaars te houden bij het aansteken. Houdt na het aansteken een minimale afstand van 6 meter.

       

      Grondvuurwerk

      Leg het vuurwerk op de grond. Steek nooit het vuurwerk aan terwijl u met u hoofd erboven hangt. Houdt na het aansteken een minimale afstand van 6 meter.

       

      Single shot vuurwerk

      Zet het single shot vuurwerk op een stabiele ondergrond. Zorg dat u uw hoofd niet boven het vuurwerk houdt tijdens het aansteken. Houdt na het aansteken een minimale afstand van minimaal 6 meter.

       

      F1 vuurwerk/Kindervuurwerk

      Kindervuurwerk bestaat uit verschillende soorten en maten. Lees goed op de verpakking of u het vuurwerk op de grond moet zetten of niet. Zorg ervoor dat u en uw kind altijd een vuurwerkbril dragen bij het afsteken van het vuurwerk. Steek het vuurwerk ook altijd aan met een aansteeklont. Indien nodig, houdt genoeg afstand bij en na het aansteken van het vuurwerk.

       

      Opruimen van vuurwerk

      Bij een gezellig avond waar vuurwerk is afgeschoten, hoort natuurlijk ook de verantwoordelijkheden om het vuurwerk op te ruimen. Het is ten eerste namelijk erg gevaarlijk om vuurwerk niet op te ruimen, met name het vuurwerk wat niet is afgegaan. Daarnaast is het afval schadelijk voor dieren en planten. En als laatste ontsiert dit het straatbeeld.

       

      Het handigst is om het vuurwerk zo snel mogelijk op te ruimen. Het liefst meteen na afsteken, maar anders zo vroeg mogelijk op nieuwjaarsdag. Let er ten alle tijden op dat u niet uw kind alleen vuurwerk laat op ruimen. Vooral weigeraars blijven levensgevaarlijk en zorgen nog altijd voor ongelukken op nieuwjaarsdag.

       

      Zorg dat u bij het opruimen een emmer water mee neemt. Voordat u het vuurwerk in een vuilniszak doet, moet u eerst het vuurwerk nat maken. Dit verkleint de kans aanzienlijk dat vuurwerk alsnog kan afgaan. Ook kan vuurwerk nog lang doorsmeulen, het water zorgt ervoor dat dit wordt tegen gegaan. Het vuurwerk kunt u gewoon bij het restafval gooien!

       

      F1 vuurwerk

      Categorie 1 vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk of fop- en schertsvuurwerk genoemd. Dit is vuurwerk dat nauwelijks geluidsoverlast oplevert en bestaat onder andere uit knalerwten, sterretjes (maximaal 7,5 gram), grondbloemen, knetterlint en babypijltjes. F1 vuurwerk mag ten alle tijden verkocht worden in Nederland. Ook mag F1 vuurwerk het hele jaar worden afgestoken, echter moet dit wel met gezond verstand gebeuren. Hierbij kunt u denken aan het afsteken van vuurwerk in de buurt van een ziekenhuis of een kinderboerderij. U mag dag geen overlast veroorzaken. Daarnaast kan de gemeente een verbod leggen in bepaalde gebieden. Hier mag dan geen vuurwerk worden afgestoken. Dit is vaak te vinden op de website van de gemeente zelf. F1 vuurwerk mag ook binnenshuis worden afgestoken, tenzij op de verpakking staat dat dit niet mag. Ook dit moet met gezond verstand gebeuren, er is altijd een risico op brand. F1 vuurwerk mag worden aangeschaft door kinderen vanaf 12 jaar en ouder. Een persoon mag 25 kg aan consumentenvuurwerk bezitten. Onder consumentenvuurwerk wordt F1, F2 en F3 vuurwerk verstaan. Echter wordt er per huishouden gerekend. Heeft u dus een huishouden van 4 personen, dan mag u 4 x 25 = 100 kg aan consumentenvuurwerk in huis hebben. Dit heeft wel een maximum vaan 200 kg per huishouden.  

       

      F2 en F3 vuurwerk

      Onder F2 vuurwerk wordt vuurwerk verstaan dat bestaat uit onder andere knalvuurwerk, vuurpijlen, romeinse kaarsen en enkelschotsbuizen (tot 25 gram). Onder F3 vuurwerk wordt enkelshotsbuizen (tot 40 gram) en knalstrengen (tot 1000 gram) verstaan. F2 en F3 vuurwerk mag alleen worden verkocht op 29, 30 en 31 december. Als een van deze dagen op een zondag valt, mag er niets verkocht worden op die dag. In plaats daarvan wordt er op 28 december vuurwerk verkocht. F2 en F3 vuurwerk mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur tot en met 1 januari 2.00 uur buiten worden afgestoken. Natuurlijk moet ook dit met gezond verstand worden gedaan (zie veilig afsteken van vuurwerk). F2 vuurwerk mag worden aangeschaft door personen vanaf 16 jaar en ouder. F3 vuurwerk mag worden aangeschaft door personen vanaf 18 jaar en ouder. U mag, net zoals F1 vuurwerk, 25 kg per persoon aan consumentenvuurwerk bezitten. Met een maximum 200 kg per huishouden. 

       

      Schending van wetgeving

      Let goed op dat u de wetten en regels nastreeft. Het niet nastreven van deze wetten en regels kan ernstige gevolgen voor u en uw omstanders creëren. Dit kan uitlopen van taakstraffen/boetes tot een strafblad. Denk hierbij aan het bezitten of verkopen van illegaal vuurwerk, het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden of het creëren van vernieling en overlast. Zorg dat u bewust bent van alle strafbare feiten die u kunt ondergaan!

       

      News & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »