Sluiten

Categorieën

Filters

   Aansteker problemen

   Help, mijn aansteker werkt niet meer!

   Wij ontvangen vaak de vraag waarom een aansteker niet meteen werkt na ontvangst, of hoe een "kapotte" aansteker gemaakt kan worden. Vaak is een aansteker niet daadwerkelijk kapot, maar moeten er gewoon een aantal stappen gedaan worden. Eerst moet je namelijk de aansteker leeg maken, opnieuw vullen en de vlamgrootte regelen. Vaak zijn de meeste problemen dan al verholpen. 

   Een aansteker gaat niet aan als de vlamgrootte, te groot staat. Er stroomt dan te veel gas langs de aansteekvonk waardoor deze niet aan gaat. Een te kleine vlam is ook niet goed want dan is er te weinig gas om de ontbranding te krijgen tot een vlam. Het is dus (als de aansteker niet aan gaat) aan te raden eerst de vlam kleiner te zetten, te testen. Vervolgens draai je de vlamgrootte naar de + en dan test je de aansteker weer. Vaak zal de aansteker aan gaan als de vlamgrootte, groter gezet is.

   • Stap 1: Zorg ervoor dat de aansteker volledig leeg is. Om er zeker van te zijn dat de aansteker ook daadwerkelijk leeg is, moet je de aansteker ondersteboven houden zodat het ventiel omhoog staat. Vervolgens pak je een pen en druk je deze precies in het midden van het ventiel. Daar zit namelijk een klein pinnetje in en zodra je deze indrukt zal al het gas en lucht uit de aansteker ontsnappen. Druk het ventiel een aantal keer in zodat je zeker weet dat de aansteker helemaal leeg is. 
   • Stap 2: Pak je gasfles, schud deze een paar keer heen en weer en druk met het basis ventiel hard in het ventiel. Doe dit zo'n 2 seconden en haal vervolgens de fles weer van het ventiel af. Druk daarna nog een keer hard in het ventiel. Zorg ervoor dat je de fles stevig in het aanstekerventiel drukt. Anders komt er namelijk lucht in de aansteker komt en zal de vlam niet optimaal en krachtig branden. 
   • Stap 3: Laat de aansteker nu zo'n 5 minuten met rust.
   • Stap 4: Pas de vlamgrootte aan. Volg hierbij de volgende stappen:

    

   Hoe pas ik de vlamgrootte aan? 

   • Stap A. Dit ventiel/vlam regelaar is het meest voorkomend bij de aanstekers die wij verkopen. De vlamgrootte regelaar is het zwarte rondje, dit is overigens ook het gas vul gaatje. 2 in 1 dus.
    Stap B. Bij deze uitvoering is het vlamgrootte gaatje een los mechanisme. Zo is hier de vlamgrootte te regelen met het meest linkse rondje.

    Stap C. Bij dit type vlam verstel regelaar, is het een stuk makkelijker, deze is namelijk met de duim en wijsvinger rond te draaien. Het zilveren gedeelte is de vlamgrootte regelaar. Als u deze linksom draait zal de vlam groter worden en rechtsom zal deze kleiner worden.
    Stap D. Deze manier van vlamverstellen komt het meeste voor bij wegwerpaanstekers of de iets simpelere windaanstekers. Hier zit de regelaar in de hals van de aansteker. Naar links is een kleinere vlam en naar rechts is een grotere vlam.
    Stap E. Deze vlam regelaar komt voor bij de wat luxere aanstekers (zoals de Winjet Laser). Hier is de vlamregelaar de zilveren gekartelde ring. In dit gat kan je de aansteker vullen, maar de ring rond dit gat is de vlamgrootte regelaar. Je kan hier een schroevendraaier in plaatsen om de vlam groter of kleiner te zetten.

    Let op! Een vlamgrootte regelaar is nooit een kruiskopschroevendraaier gat (+). Het is altijd een plat schroevendraaier gaatje. Anders draai je de buitenkant los van de aansteker. Je plaatst dus een platte schroevendraaier in het gaatje en je draait naar de - of de + toe. 

   Hoe vul ik mijn gasaansteker bij?

   • Stap 1. Bij de eerste stap is het belangrijk dat de aansteker volledig leeg is. Om hier zeker van te zijn, moet u de hem op z'n kop houden, zodat het ventiel omhoog staat. Vervolgens pakt u een pen of een schaarpunt en drukt u deze precies in het midden van het ventiel. Hier zit een klein pinnetje en als u deze indrukt zal het gas en lucht uit de aansteker ontsnappen. Druk het ventiel lang en meerdere keren in en uit zodat u zeker weet dat deze leeg is.
   • Stap 2. Pak uw gasflesje en schud deze een paar keer op en neer. Draai de aansteker op z’n kop en druk met het basis ventiel (dus geen opzet mondje) hard in het ventiel. Doe dit 2 seconden en haal het gasflesje weer van het ventiel af. Druk vervolgens weer stevig in het ventiel en trek deze weer uit het ventiel. Er mag geen lucht tijdens het vullen meekomen, anders zal de vlam niet krachtig branden, daarom moet u de fles stevig in het aanstekerventiel drukken. U duwt dus stevig het ventiel in 1 beweging op de vulnippel zodat al het gas in de aansteker gaat, zonder dat er lucht in komt.
   • Stap 3. Na stap 2 laat u de aansteker 5 minuten rusten. Dit doet u om het overgebleven gas te laten oplossen. En om het gas in de zijn plek te laten vinden.
   • Stap 4. Vaak moet u na het vullen, de vlamgrootte aanpassen, om de vlam weer kracht te geven. Het kan namelijk gebeuren dat u tijdens het vullen de aansteker draait waardoor de vlamgrootte dichtgedraaid wordt. Volg nu de vlamgrootte aanpassen handleiding om de deze correct te verstellen. Het kan ook zijn dat er wat meer lucht in de aansteker zit waardoor de vlam wat groter moet staan om te branden.

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »