WIEROOK

De geschiedenis van wierook

De geschiedenis van wierook gaat ver terug – het wordt sinds 1700 voor Christus gebruikt en vindt zijn oorsprong waarschijnlijk als reukoffer. Het doel van dit reukoffer was het gunstig stemmen van de goden. Met de rook steeg de geur omhoog en tezamen werden er gebeden gedaan. Daarnaast hielp het met het verdrijven van rottingslucht. Door Joden werden dieren geofferd - de restanten en het bloed van de dieren werden met de indringende geur van wierook verdoezeld. In Europa werd het vooral gebruikt in kerken. Hier kon men de geur van rijke mensen die in de kerk begraven lagen, maskeren. Tevens was het een veelgebruikt product bij begrafenissen en in pelgrimsoorden, waar mensen van ver moesten komen. Voor de normale burgers waren de harsen en oliën niet te betalen, omdat deze geïmporteerd moesten worden van buiten Europa. Sinds de jaren ’60 is de belangstelling voor oosterse religie en culturen toegenomen. In landen als India, China, Tibet en Japan wordt veel wierook gebruikt. Door deze belangstelling is ook de import en het gebruik van oosterse wierook gegroeid.

De verschillende soorten

Wierook wordt in verschillende vormen gemaakt. Er zijn staafjes, kegeltjes, Japanse wierook, Tibetaanse wierook en korrelwierook. In het huishouden worden vooral wierookstaafjes gebruikt. Houten stokjes waaromheen gerold een brandbaar wierookmengsel zit. Naast de geurende stoffen bestaat dit mengsel uit een bindmiddel en uit stoffen die de verbranding stimuleren. De geurende stoffen bestaan voornamelijk uit harsen, etherische olie en andere geurende stoffen. Bovenaan worden de staafjes aangestoken en ze branden in circa 10 tot 45 minuten op. De kegeltjes lijken op de stokjes, maar in dit geval is het mengsel tot een kegel gerold, in plaats van om een stokje. De kegel wordt eveneens van boven aangestoken en brandt geleidelijk op. Bij Japanse wierook wordt er – in tegenstelling tot Indiase - geen gebruik gemaakt van bamboestokjes als basis. Het wierookstokje brandt dan ook geheel op. De twee belangrijkste ingrediënten van dit soort zijn agarhout (ook wel bekend als Jinko) en sandelhout. Het staat bekend om zijn zachte geur en wordt Kodo genoemd – de weg van de geur. Tibetaanse wierook bevat geuren van kruiden en bevat tot wel 30 ingrediënten. Het wordt gebruikt in het Tibetaanse boeddhisme en is een belangrijk element binnen de Tibetaanse cultuur. Tevens wordt er gedacht dat wierook geneeskracht bezit. Ten slotte is er korrelwierook. Korrelwierook bevat geen bindmiddel en geen stoffen die de verbranding stimuleren. Waar het wel uit bestaat, is grof gemalen korrels hars, geurende houtsoorten en kruiden. Daarnaast kan er etherische olie aan worden toegevoegd.

Hoe het wordt ontstoken 

Wierook betekent letterlijk “gewijde rook” en het is een samenvoeging van een aantal fijne kruiden, bloemen, planten en hars. Het kan zowel in losse als vaste vorm worden gebruikt en moet aangestoken worden om de geur te laten vrijkomen. Zoals al eerder werd vermeld is het product verkrijgbaar in staafjes, kegeltjes en korrels. Iedere vorm wordt weer op een andere manier gebrand. De makkelijkste vormen zijn de staafjes en kegels. Deze zijn al vermengd met een brandbare substantie. Kegels kunnen het best op een vuurvast kommetje of schoteltje worden geplaatst en staafjes in een speciaal wierookhoudertje of in een bakje met zand. Bij korrels en losse wierook is een wierookvat nodig. Een wierookvat bestaat uit een onderstuk, een deksel en vaak ook een ketting. Het onderste deel dient met zand gevuld te worden, waar enkele groeven in zijn gemaakt. Een speciaal kooltje dat niet mag branden, maar dient te smeulen, wordt hierop gelegd. Door hier wierook op te leggen, gaat dit tevens smeulen en zo verspreidt de geur. Let er op dat u tijdens het branden wel de deksel een paar keer optilt, zodat er genoeg lucht bij komt. 

 

Waarvoor kan het worden gebruikt?

Wierook werkt helend en harmoniserend en is een spiritueel product met veel toepassingen op het gebied van lichaam, gevoel en verstand. In oude verhalen en tradities wordt verteld dat de wereld uit vijf elementen bestaat – en wierook heeft ook al deze vijf elementen in zich. Het eerste element is aarde. U kunt hierbij denken aan de ingrediënten die worden gebruikt om het product te maken. Lucht zorgt ervoor dat de geur zich verspreidt. Het element water komt terug in de bereiding van wierook. Vuur is het element waardoor het gaat smeulen. En het laatste element ether is de kalmerende werking die wierook heeft. Er is aangetoond dat er een sterk verband bestaat tussen onze reuk, stemming en emoties. Geuren die blijdschap stimuleren zijn rozen en viooltjes. Innerlijke rust wordt vooral gevonden met behulp van de geur sandelhout. Heeft u moeite met wakker worden en/of blijven? Dan is musk een aanrader. Daarnaast kan wierook ook worden gebruikt voor eenvoudige toepassingen, zoals het verwijderen van ongewenste geuren in de keuken of toilet. 

Wierook kopen in onze webshop

In onze webshop heeft kunt u “HEM” en “Padmini” wierook kopen. HEM is in 1983 opgericht en heeft sindsdien de manier waarop men naar wierook kijkt in positieve zin veranderd. Ze exporteren hun producten naar meer dan 70 landen wereldwijd en hebben veel mensen overtuigd om wierook te branden. Ze streven ernaar de beste wierookproducten wereldwijd te verkopen en doen dit op een vreedzame en respectvolle manier. De drie broers die deze producten op de markt hebben gebracht, hebben al meer bereikt dan ze ooit hadden durven dromen. Padmini wierook komt uit India en is gemaakt van geurende kruiden welke gemengd zijn tot heerlijke geuren.

Klanten die in onze webshop wierook kopen, zijn over het algemeen erg positief. Wij verzenden de producten snel en hebben een snelle klantenservice beschikbaar. U geniet van een gratis levering wanneer er voor 75 euro of meer wordt besteld en wij garanderen de laagste prijzen in de EU. 

© 2014 - 2018 Barium Buizen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel