Sluiten

Categorieën

Filters
   Woensdag 10 April 2020

   De Verschillende Soorten Vuurwerklont

   Visco Lont

   Visco lont brandt met een snelheid van 1cm per seconde. Daarnaast brandt de lont met een zichtbare uitwendige vlam, zodat er altijd goed kan worden gezien waar de lont is ontbrand. De buitenste laag van de visco lont bestaat uit nitrocellulose. Dit materiaal zorgt ervoor dat de lont door blijft branden na de ontsteking, zelfs als de lont onderwater ligt of wordt natgeregend!

   Visco lont wordt het meest gebruikt onder het consumentenvuurwerk. Het lont wordt vaak gebruikt voor het verlengen van lonten of het doorverbinden van lonten. Door het verlengen van de lont kunt u vanaf een grotere afstand het lont aansteken en heeft u meer tijd om weg te komen. Visco lont zorgt hierdoor voor meer veiligheid. Het wordt dan ook wel vaak veiligheidslont of vertragingslont genoemd.

    

   Snellont (Rood en Geel)

   De snellont is vergelijkbaar met de visco lont.  De snel lont is ook waterbestendig en heeft een zichtbare uitwendige vlam. Echter, de snellont heeft een ijzeren draad in de kern zitten. Dit zorgt Het verschil tussen de rode snellont en de gele snellont zit hem in de brandsnelheid van de lont. De rode snellont heeft een brandtijd van 8-12 seconde per meter, terwijl de gele snellont een brandtijd heeft van 18-28 seconden per meter. Let op! Snellont heeft een snelle brandtijd.

    

    

   Quickfuse/Quickmatch

   Quickfuse is de snelste soort lont die er bestaat. De brandsnelheid is over het algemeen 1 meter per seconde. Quickfuse wordt vooral tijdens de finales van vuurwerkshow gebruikt om ervoor te zorgen dat alles in een keer afgaat.

   De lont zelf bestaat uit een papieren koker. Binnen in de koker zitten katoenen draden vol met kruit. De kern van de katoenen koker zit opgesloten in de papieren koker. Wanneer de lont wordt aangestoken kan de vlam alleen zich naar het uiteinde begeven. Dit gebeurt in een razendsnel tempo.

   Heeft u toevallig een stuk vuurwerk waar enkel quickfuse aan vast zit? Dan zult u dit ten alle tijden moeten verlengen met een stuk visco lont! Quickfuse brand zo gigantisch snel dat wanneer u het aansteekt het vuurwerk ook direct afgaat.

    

   Magnesiumband

   Magnesiumband is een zilverkleurig, zeer licht en erg reactief materiaal. Magnesium heeft een relatief hoog vlampunt en wordt gebruikt om chemische reacties die hoge temperaturen nodig hebben, te ontsteken en te ontbranden. Tijdens de ontsteking van magnesiumband ontstaat er een fel, helder licht. Let hierbij op dat dit niet uw ogen beschadigt! Magnesiumband is waterdicht, sterker nog, water voedt de brand van magnesium. Magnesiumband wordt vooral gebruikt voor het vermengen van bepaalde vuurwerk.

    

   Time fuse/Bickford

   Time fuse wordt gebruikt voor het precies timen van een stuk vuurwerk. Time fuse heeft een brandsnelheid van 1 cm per seconde. Het lont brandt altijd even lang, ook wanneer u de lont in kleinere (even grote) stukken verdeeld!

   Time fuse heeft een inwendige vlam. Het is daardoor niet waar te nemen hoe ver de lont al is opgebrand. Hierdoor wordt deze lont ook niet snel gebruikt bij het afsteken van consumentenvuurwerk.

   Time fuse wordt vaak gebruikt bij het afsteken van shells. De lont wordt gebruikt om de tijd te overbruggen tussen de ontsteking van de shell en het moment dat de shell hoog in de lucht is. Hierdoor is het mogelijk om vooraf te bepalen hoe hoog in de lucht u de shell tot ontploffing wilt laten brengen.

    

   Blackmatch

   Blackmatch is een zwarte draad gemaakt van katoen. Deze draad is gedrenkt een laag zwart kruid.  Dit zorgt ervoor dat de brandsnelheid erg hoog is en erg onvoorspelbaar. Daarnaast is de lont zeer licht ontvlambaar en erg gevoelig voor vonkoverslag. Blackmatch zit ook in Quickfuse. Door de papieren koker wordt de brandtijd alleen veel sneller. Blackmatch wordt vooral gebruikt bij het maken van vuurwerk.

   Gerelateerde afbeelding

    

   Flying Fish, Falling Leaves and Crackling Fuse

   Deze lont lijkt erg veel op de normale visco lont. De binnenste laag van deze lont bestaat echter uit speciale metaalverbindingen. Deze metaalverbindingen zorgen ervoor dat een lont kan knetteren of sterren/vonken kan uitspuwen bij de ontbranding.

   Dit soort lont wordt vaak gebruikt om een apart effect in de lucht te krijgen bij het afschieten van een shell. Bij de Flying Fish lijkt het alsof zwerm vissen zich kronkelen door de lucht. Het effect duurt meestal een paar seconden. Bij de Falling leaves lijkt het alsof gloeiende blaadjes langzaam naar beneden dwarrelen. Als laatste geeft de Crackling Fuse een knetter-effect bij het afsteken.

    

   Tape Match

   Dit lont bestaat uit een rol tape dat in het midden een spoor kruit bevat. Tapematch heeft een zichtbare uitwendige vlam en heeft een brandsnelheid van 5 meter per seconde. Het nut van TapeMatch is dat de lont aan een object kan worden vastgeplakt. TapeMatch wordt vooral door professionals gebruikt om letterborden aan te steken.

    

   Aansteeklont

   Het is van belang om vuurwerk altijd veilig aan te steken. Met een aansteeklont is dit mogelijk. De aansteeklont brand op een erg langzaam tempo, waardoor dit goed te gebruiken is tijdens het nauwkeurig aansteken van vuurwerk. Let wel op dat de aansteeklont goed wordt uitgemaakt wanneer u klaar bent met het afsteken van vuurwerk!

   News & updates

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »